perjantai 14. elokuuta 2015

Rapujuhliin Sallyn kurpitsakeittoa, pataleipää ja villiyrtti kokeiluja

Aurinko lämmittää vielä poskia, paljaita käsivarsia ja jalkoja.
Mutta illat ovat jo viileitä, varma merkki rapujuhlien ajasta.
Tässä on hyvä vaihtoehto rapujuhlien keitoksi, jos sienet ei maistu ja kerma kurnuttaa vatsaa. Tyttäreni host-äiti oli tehnyt tällaista keittoa ausseissa ja 
sain tämän ohjeen Sally-äidiltä. Kiitos!
Tein keiton myski kurpitsasta, koska se oli ainut jota löysin cittarilta.
Savustettu sianpotka löytyi kauppahallista, pyydä leikkaamaan muutamaan osaan.

KURPITSAKEITTO a´la Sally 
puolikas kurpitsa tai yksi myskikurpitsa
saman verran perunoita (noin 10 kpl)
1 savustettu sianpotka
1-2 kanaliemikuutiota
suolaa maun mukaan
ripaus mustapippuria

Kuori perunat ja kurpitsan puolikas (siemenet pois), pilko ja keitä pehmeiksi, säästä keitinvesi.
Keitä sianpotkaa niin kauan kunnes liha irtoaa kunnolla luusta about 2 tuntia.
Kun liha kystä, ota kattila liedeltä ja irrota lihat luusta.
Jätä keittoliemi kattilaan, pilko vähän lihoja, lisää perunat ja kurpitsa.
Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Lisää lihaliemikuutio.
Lisää vettä tarpeen mukaan. Kiehauta hetki. Tarkista maku. 

Tämä pataleipä kruunaa keiton. Se tosin pitää valmistaa päivää aikaisemmin ja maku on loistava. Tämä ohje tuli Portugalin matkalta ja sen kanssa sopii hyvin hyvä oliiviöljy sormisuolan kanssa.

PATALEIPÄ

3,5 dl vettä

6,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl merisuolaa
3 rkl öljyä
1 rkl hunajaa

päälle sormisuolaa

1. Sekoita suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Lisää hunaja ja öljy. Älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä parempaa tulee).

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan  ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele sormisuolaa päälle. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua. 


Ihanat asiat tulevat eteen sattumalta, samoin kuin tärkeät ihmisetkin.
Keramiikkaopeni Eevastiina kutsui minut villiyrttien maailmaan viime viikonloppuna. Ehdin vain sunnuntaina, mutta tämä oli jotakin uutta ja erikoista.
Pihamaa oli täynnä nyt niin hotteja villiyrttejä, joita ladyt olivat keränneet.
Teen lisäksi tuli matkaan kultapiisku-manteliöljyä hierontaan. Pyysin Eevastiinalta yrttiviinaa "lääkkeeksi" flunssaan, yskään. 80 % vodkan ja 40 % kossun sekaan kuusenkerkkää, puna-apilanlehteä, piharatamoa, iisoppia ja maahumalaa.

Talviteeksi minulle tehtiin oma teesekoitus: mustaviinimarjanlehtiä, niittyhumalaa, malvankukkaa, puna-apilanlehtiä ja kukkia, siankärsämön kukintoja, voikukan kukkia, mesiangelvonkukkaa ja lehtiä, ruusun lehtiä ja iisoppia. Mukana siis limaa irroittavia yrttejä flunssan varalle.
Pari kourallista kattilaan, kuuma vesi päälle ja 15 min hautumista.


Koska olen armoton kesäihminen, tarvitsen virkistystä talvella.
Kukkatee: pihlajaa, mesiangervon nuppuja, ruusuja (juhannus ja pun.ruusun lehtiä), kehäkukkaa, orvokkia, vadelmanlehteä, kamomillaa, mäkikuismaa, malvikkia.
Ja kaiken tämän lisäksi, sain erinomaisen ohjeen omatekoiseen mysliin. Haluatteko koko ohjeen?
Sekaan tulee kuivattua melonia, mangoa, papayaa, ananasta ja kookosta. Vinkkinä Lidlistä saa näitä kaikkia kuivahedelmiä sopivalla hinnalla.
En ole aiemmin ollut myslin ystävä, mutta tämä oli jotakin ihan omaa luokkaansa. Kreikkalaisen jogurtin kanssa nam.

Purkki tyhjeni huimaa vauhtia, se on niiin hyvää.

Lisäilemme mieltymyksien mukaan kuivattuja hedelmiä.

Mutta viikon päästä pidämme rapukekkerit ja niiden ideoinnista lisää ensi viikolla. Ihanaa elokuun viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti